Ravintoneuvoja Milja Kallio

Keittiötunarista ravintoneuvojaksi

Olen 6 henkisen perheen 4 tyttärestä nuorin. Rakastin lapsena lukemista, piirtämistä ja soittamista. Käytännön asioissa olin surkea, erityisesti ruuanlaitossa. Onnistuin polttamaan ruuat usein pohjaan tai jotenkin muuten saamaan aterioista kaikkea muuta kuin maukkaita. Ensimmäistä lasta odottaessani päätin kuitenkin ryhdistäytyä opettelemalla perinteisten suomalaisten ruokien valmistamista keittokirjan avulla. Pian huomasin, ettei ruuanlaitto ollutkaan niin vaikeaa ja lapseni synnyttyä koin olevani melko valmis ruuanlaitaja.

Lapseni vaikeiden ruoka-allergioiden vuoksi opettelemistani keittiötaidoista ei tuntunut olevan kuitenkaan pienintäkään hyötyä, sillä opeteltavana oli täysin uusi maailma erikoisruokien valmistuksen parissa. Ruoka-allergioiden piina seurasi myös toista lastani melkoisen monikirjoisine oireineen. Onnekseni lähipiirissäni oli ravintoterapian asiantuntija, jonka avulla sain huomata pian ravinnon valtavat vaikutusmahdollisuudet lasteni vaikeiden suolisto-, iho- ja hengitystievaivojen hoidossa ja näin päädyin lopulta ravintoterapeutin oppien pariin itsekin.

Nyt 10 vuotta esikoiseni syntymästä on elämäni melkoisen erilaista. Lasteni lisäksi myös minä itse voin paremmin ja pari vuotta ravintoneuvojana toimineena, on mahtavaa huomata, että yksilöllisesti valittu ruokavalio todella toimii muidenkin kohdalla. Ihaninta on se, että terveellinen ja ravitseva ruoka voi kuulua jokaisen arkeen loppujen lopuksi melko helposti. Ei tosiaan tarvitse olla kokki tehdäkseen ravitsevaa ja maukasta ruokaa, riittää, että valitsee raaka-aineet huolella terveystekijät huomioiden.

Ravintoneuvojan opinnot ammattitaidon perustana

Vaikka lasteni kautta saatu kokemus epätasapainotilojen hoitamisesta onkin korvaamatonta ja tärkeä lisä ammattitaidolle, on ammattitaidon pohjana aina oltava kunnollinen koulutus. Itse olen opiskellut Terveysopisto Saluksessa diplomiravintoneuvojan opinnot ja paria kurssia vaille ravintoterapeutin opinnot. Terveysopisto Saluksen opinnot ja ideologia pohjautuvat Funktionaaliseen lääketieteeseen ja luonnonlääketieteeseen.

Olen suorittanut mm. seuraavia ravintoneuvojan ja ravintoterapiaopintojen opintokokonaisuuksia:

  • peruslääketieteen kurssit
  • paasto- ja puhdistusterapiat
  • luontaistuotteet terapiatyössä
  • liikunta- ja urheiluravitsemus
  • raskaus- ja imetysajan ravinto
  • maha- ja suolikanavan häiriöt & ruokavalio
  • hormonitasapaino & ruokavalio
  • stressi ja väsymysoireyhtymä & ruokavalio
  • neurologiset häiriöt & ruokavalio